Villja är drömmen som blev sann. Efter Mirage skulle jag ha en Hovawart. Det hade jag bestämt sedan länge. När den sorgliga dagen kom och Mirage lämnade mig började letandet. Så fort jag såg en hoffe stannade jag och pratade med hussen eller matten. Det var många som sa att hoffarna var hårda och mycket krävande och jag började tvivla på om jag skulle klara av en så svår hund som de beskrev. Jag ringde då Åsa på Heziblos kennel som jag hade sett hade valpar på rasklubbens hemsida. Efter det samtalet var all tvivel borta men frågan var ju om det redan var dags för en ny hund. Åsa kunde inte heller släppa en valp till mig då det bara fanns två tikar i kullen och en av dem var bokad men de hade inte bestämt sig för vilken. Jag avvaktade och en dag i september fick det vara nog. Det var dags för hund. Hemmet saknade en vovve.

 

 

Fakta | Villja
Född: 080612
Ras: Hovawart
Mamma: Muvrini - Vejlica
Pappa: Korad Elliegårdens Black Quenzo
Uppfödare: Åsa Lundberg, Ljusne
Meriter: MH
Mål: 2010 - Starta i Lk1

 

 

Fakta | Hovawart

Hovawarten är en mycket gammal tysk brukshundsras och namnet härstammar från medelhögtyskan; HOVA = gård och WART = väktare. Sedan 1922 har rasen blivit framavlad på nytt genom användning av typmässigt liknande hundar som man hittade lite varstans på gårdarna. Man korsade även in schäfer, leonberger, kuvasz samt newfoundland. Tack vare några mycket intresserade uppfödare samt kraftiga urvalsmetoder fick man åter fram den ursprungliga hovawarten.

1937 blev rasen godkänd av Tyska Kennelklubben och 1964 kom den med i tyska brukshundsgruppen. Till Sverige kom den första ”hoffen” 1967 och den första kullen såg dagens ljus 1970. Här hemma hamnade rasen först i sällskapshundsgruppen men är numera placerad i brukshundsgruppen.

I Sverige föds cirka 200 valpar per år och det finns över 2000 Hovawarts i landet.
Både i Tyskland och Sverige läggs det stor vikt på hälsa, sundhet samt arbetsbarhet.

Rasstandard
Hovawart är en medelstor, långhårig, något långsträckt och kraftig brukshund.
Könsprägeln skall synas tydligt i framför allt huvudets form och i kroppskonstruktionen.
Mankhöjd: hanhund 63 – 70 cm och tik 58 – 65 cm, kroppslängden ca 110-115 % av mankhöjden.

Hovawarten finns i tre färger; svart med tecken (smt), blond och svart.

Hovawartens karaktär och användbarhet
Rasen är en erkänt duktig och mångsidig brukshund. Det är en harmoniskt byggd hund som skall utstråla smidighet och livsglädje. Den är lättlärd och har provats i de flesta tävlingsformer. Hovawarten har egenskaper som kamplust, livlighet, självsäkerhet, hårdhet och dådkraft (mod). Den har ett balanserat temperament samt ett mycket välutvecklat luktsinne. Vaktinstinkten är mer eller mindre utvecklad hos olika individer.

Hovawarten är en frisk hundras. Det förekommer till viss del HD-belastning (höftleder) samt sköldkörtelfel (hypotyreoidism).

 
Utställningsresultat | MH | Tävlingsresultat | Bilder